כללי

כולנו צריכים תופרת טובה!


כפי שאתן מבינות מהכותרת – היום נדבר על תיקוני בגדים.

אחת המחמאות הכי גדולות שיוצא לי לקבל מחובבות אופנה אחרות היא שהבגדים שלי יושבים עליי מאוד מאוד מדויק. הסיבה לכך היא שבערך 90% מהבגדים שלי עוברים תיקונים כאלו או אחרים אצל התופרת הפרטית שלי הלוא היא אמא שלי, שלמדה עיצוב אופנה לפני 40 שנה והיום משתמשת בכישורים האלו בעיקר בשביל לתפור בגדים לפעמים לה או לי ולתקן בגדים עבור כל דורש – חינם אין כסף(!). את הפוסט ילוו תמונות ממחישות מהארון הפרטי שלי.


תיקונים חשובים בשביל שהבגדים יותאמו אלינו אישית.
בסופו של דבר כולנו קונים בגדים שנגזרים על אימום מסוים ומתאימים בעיקר אליו ולפרופורציות האלו.  בד"כ מדובר בבובה/דוגמנית במידה 36. כשמגדילים את הבגד בשביל מידה יותר גדולה פשוט מגדילים את הפרופורציות בהתאמה ולא משנים את הבגד כך שיותאם לנשים יותר מקומרות/גבוהות/נמוכות/עם חזה גדול.
גם אם מדובר בייצור המוני כמו HM וגם אם מדובר בבגדי מעצבים. הבגד לא נתפר לפרופורציות האישיות שלנו.
למה זה חשוב כל כך? כי בגדים שיושבים מדויק תורמים למראה מושלם, מתוקתק, קפדני ומשגע.

השאיפה היא כן לקנות בגדים שיושבים עלינו מדויק, אבל ברוב המקרים יהיה לנו מאוד קשה למצוא בגדים כאלו, בייחוד אם אנחנו חורגים מהמידות הקטנות ועוד יותר אם אנחנו בצד קיצוני יותר של הסקאלה.
מעבר לעניין המידות, יש עניין של מבנה גוף. מבנה גוף משתנה  מאישה לאישה וכמובן שאין באמת סיכוי שיצליחו לייצר בגדים שמתאימים לכולן, כי אין באמת דבר כזה! נכון, הומצאו ליינים של פלאס סיז וגם של פטיט א-בל:
גם כשמוציאים קווים שהם "פלאס סיז" הם בד"כ גזורים על פרופורציות של שעון חול – חזה וישבן גדולים ומותניים צרות יותר. תגלו לרוב שהדגמים האלו הם גם ארוכים יותר, כי מניחים שאישה מלאה היא גבוהה. אז מה עושה מי שמבנה הגוף שלה הוא בטן מלאה וחזה קטנטן? מה עושה מלאה שהיא 1.50?
ואגב, תיקונים זה ממש לא דבר ששמור רק לנשים! 
גברים זקוקים לתיקונים ולחייט בדיוק כמו שנשים זקוקות לזה, רק שהמודעות אצל רוב הגברים אפילו קטנה יותר מאצל רוב הנשים.

התיקון המקובל ביותר שכולו עושים הוא מכפלת. כלומר מקצרים מהאורך של הבגדים שאנחנו קונים. ואני שואלת – למה זה לגיטימי לעשות מכפלת, אבל כל שאר התיקונים נשארים בעלטה?
אז מסתבר שלא כולם יודעים מה אפשר לתקן ומה אי אפשר לתקן ואיך התיקונים האלו נעשים ולכן אני אנסה להאיר את עיניכן קצת בפוסט הזה.

הצרה – ברמת העיקרון אפשר להצר כל בגד שאתן חושבות עליו ובכל מקום שאתן חושבות עליו, למעל שרוולים שלא נוהגים לרוב להצר אם כי – אפשר. הבגדים שהכי קל להצר הם בגדים "בנויים" שיש בהם תפרים מראש. כלומר למשל חולצות או שמלות מחויחטות שיש בהן מה שנקרא "פנסים" – תפרים בחזה, בגב ובבטן. למה זה קל יותר? כי יש כבר תפר ובעצם כל מה שהתופרת צריכה לעשות זה להכניס עוד קצת מהבד פנימה. ומה אם אין פנסים ותפרים מראש? בבדים מהסוגים המחוייטים והנוקשים יותר כמו 100% כותנה זה יותר קל לעשות את ההצרות וזה נראה יותר טוב. בבדי טריקו ובדים  זולים וצמודים העניינים מתחילים להסתבך קצת יותר בגלל שהתיקון יבלוט.
 
זה מה שנקרא בגד בנוי, עם תפרים.

אז זה בגד תפור. ככה היא נראית מבפנים:


הצרה היא עניין קריטי בנושא ההזמנות אונליין – תמיד ששואלים אותי איך אני מזמינה אז אני מסבירה שיש טבלאות מידות עם ס"מ/אינץ' ובעצם צריך להזמין את הבגד כך שיתאים לחלק הרחב ביותר בגוף. למשל:
אם אני מזמינה שמלת עיפרון – היא צריכה להתאים לחלק של הישבן. כשהיא תגיע היא מן הסתם תהיה רחבה בחזה ובבטן אבל זו לא בעיה, אפשר להצר תמיד!

למשל את השמלה הזאת קניתי במידה 16 כדי שתיכנס לי על הישבן, והצרתי מאסיבית בחזה ובמותניים.




חולצות, גופיות וכו' – אפשר להצר חולצות בחזה, בגב או במותניים ובבטן. שרוולים אפשר להצר, אבל זה לא אידיאלי.
זהו פתרון מעולה לנשים כמוני שצריכות לקחת מידה גדולה בגלל כתפיים רחבות או חזה גדול אבל רוצות שהחולצה כן תשב נכון וקצת יותר צמוד באזור הבטן והמותניים.
גם גברים מאוד רזים שיש להם כתפיים רחבות נאלצים לעשות את אותו הדבר. לא תמיד הם עושים זאת כן? ישנם הרבה גברים שלובשים בגדים שפשוט מאוד קטנים עליהם בגלל חוסר מודעות לחייטים ותיקונים.


חצאיות ומכנסיים – חצאיות ומכנסיים אפשר להצר בכל מיני מיקומים שונים וליצור תוצאה שונה. למשל אפשר להצר את ה"שרוול", כלומר את המכנס עצמו ולהפוך למשל מכנסיים מתרחבים לסקיני ג'ינס. או במקרה של חצאיות אפשר להצר פעמון מלא לגזרת A. אבל אפשר גם לתקן מידה או לתקן גזרה.
אני לובשת מכנסיים בגזרה גבוהה, שיושבים במותניים, אבל הישבן שלי הרבה יותר רחב מהמותניים. היקף האגן שלי עומד על 124 והמותניים על 85 (השמנתי, כן. זה היה 118, 78) אז בעצם אני חייבת לעלות מידה כדי שהמכנסיים ישבו טוב על הישבן והירכיים אבל אני צריכה להצר אותם באזור המותניים. הצרה כזאת נעשית בצד האחורי של המכנסיים.



למשל המכנסיים האלו:


לא נראו ככה לפני שתיקנתי אותם… ככה זה נראה מבחוץ:




וככה זה נראה מבפנים:




מכפלת והצרה הם תיקונים שאמורים לעלות בין 25-50 ש"ח.


שמלות – שמלות אפשר להצר בעצם בכל מקום שאפשר להצר חצאיות + חולצות…


אני בטוחה שאתם זוכרים את השמלה הזאת:



אז גם היא עברה תיקוני הצרה – בחזה ובגב… ככה זה נראה מבפנים (מבחוץ לא רואים כלום):




השמלה הזאת עברה הצרה של הפעמון:




הרמת קו מותן
זה למשל תיקון שאני דיי בטוחה שאנשים לא יודעים שקיים. מדובר בעצם על לשנות את מיקום החיתוך במותן בשמלות. למשל בשמלות של "נעמה בצלאל" כמעט על כל בחורה שראיתי השמלות לא נחתכות בדיוק במותניים אלא מתחת למותניים. השמלות האלו – כמו כל שמלה שמתכתבת עם הפיפטיז-סיקסטיז – מורכבות מחלק עליון וחצאית שנתפרת אליו. בתיקון כזה מפרידים את החלק העליון מהתחתון, גוזרים קצת מהחלק העליון ואז מחברים אותם שוב. זה לא תיקון מסובך, אבל הוא לא פשוט כמו הצרה או מכפלת ולכן הוא יעלה יותר, בסביבות ה 100-200. אני אישית לא תיקנתי את השמלות שלי מנעמה בצלאל כי פשוט לא בא לי להטריח ככה את אמא שלי וזה לא קריטי במיוחד בגלל ההדפסים שעל השמלות שלי שמטשטשים את זה.


מה אי אפשר לתקן או קשה לתקן?
מעילים, מחוכים, בדים מאוד נוקשים – מצריכים תיקון של חייט סופר מקצועי עם מכונה שמתאימה לתפור בדים מאוד עבים. סריגים גם לא מגיבים טוב לרוב התיקונים.


דבר קטן אבל חשוב מאוד – העובדה שאפשר לתקן לא אומרת שמומלץ לקנות בגדים שמראש לא במידה או לא מתאימים. ממש לא! ראוי ורצוי לקנות בגדים שיושבים בצורה כמה שיותר מדויקת. ורצוי גם ללבוש אותם כמו שהתכוון המשורר. למה אני מתכוונת? אם חצאית נועדה להלבש בתור חצאית בגזרה גבוהה, זה לא נראה טוב שהופכים אותה לגזרה נמוכה בשביל האורך – מה שנשים דתיות נוטות לעשות.
מה שהתיקונים נותנים לנו, זה את האופציה לקנות בגדים שאנחנו מאוד אוהבים שיושבים טוב אבל לא מספיק – ולהתאים אותם לגוף שלנו. וגם את האופציה לתקן בגדים שהתרחבו או לתקן בגדים שאוהבים אחרי הרזיה. כמו שאמרתי בהקדמה – בגדים בייצור המוני לעולם לא יתאימו לכולם ולכן רצוי לתקן אותם שיתאימו במיוחד עבורנו.
זאת השקעה, נכון, אבל זה בדיוק מה שהופך "כמעט" ל"מושלם".



מקווה שעזרתי לכן קצת עם הפוסט, נתראה בפוסט הבא!


נ.ב
אני לא באמת אשאיר אתכן עם פוסט כזה יבשושי… ולכן אקנח בעוד דגימות מסרט החתונה שלנו!


זה סרטון הפרומו – התקציר:

וזה סרטון הריקודים (אני יודעת שהסאונד פגום מדקה מסויימת וזה בסדר, העיקר זה הריקוד שעליו היה אמון ידין מילר, מורה הריקוד המעולה ביותר שיש): אהבה! 🙂


28 Comments

  • Elle Beauty

    האמת שאני די מבינה בתחום החייטות והתיקונים-כי אני עושה את זה לרוב, כלומר מכפלות והצרות מדי פעם. כשממש צריך. יש לי חייט נהדר בעיר מגוריי שהוא אלוף, והייתי די המומה לראות שאימך בכבודה ובעצמה משתמשת בדיוק בשיטות הצרה שהוא נוהג להשתמש(החייט שלי)

    מה שהראת בג'ינס ובשמלה זה נקרא "פנסים" אני שומעת אותו כל הזמן מדבר על זה כשאני שוהה אצלו למטרת תיקון בגד מסויים. וזו שיטה באמת טובה כשלא צריך להצר משהו בצורה מאסיבית, כשצריך להוריד יותר מ-2 מידות אז כבר מומלץ להצר ממש מאחורה …קשה להסביר את זה במילים אבל כן.. בכל מקרה נהניתי מהפוסט כרגיל ויפה שהעלת פוסט כזה, שבחורות ידעו שזה לא מאוחר ותמיד ניתן לתקן ולסדר כל בגד 🙂

  • אנונימי

    ראשונה(?)

    שמחתי לקרוא את הפוסט. נושא שקרוב לליבי:-P כמעט כל המכנסיים שלי (ג'ינסים, מכנסייפ מחוייטים) בטח יצטרכו לעבור הצרה מתישהוא.
    יש לי 2 מכנסי קורדרוי ששלחתי להצרה ומרוב שהיו רחבים התופרת גזרה ותפרה מחדש (אני מקווה שאת מבינה למה אני מתכוונת) השנה הם שוב התרחבו:-(

    יצא לי גם לעשות הרמת קו מותן, יותר נכון, תיקון קו מותן עקום, כשתופרת שנתתי לה להצר שמלה של נעמה בצלאל, לא ידעה להצא אותה נכון, והתפר של המותן יצא עקום… כאילו התפר לא מתחיל ונגמר באותה הנקודה. את התיקון נתתי כבר לדודה שלי לעשות.

    מחכה לפוסט הבא:-)

    @יעל@

  • kani

    טוב שיש את זוריק! פוסט חשוב ותורם במיוחד 🙂
    לי כל ההצרות זכורות לרעה. הצרתי את כל המכנסיים שלי , ועכשיו הם לא עולים עליי , יוהוו 🙂

  • יעל

    את כל הנושא של תיקון בגדים הכרתי רק ממך
    אני מנסה להעזר בשירותיהן של תופרות כדי להפוך את הבגדים למושלמים
    אבל או שלא מצאתי תופרת טובה מספיק או שאני לא מספיק טובה בלהסביר מה אני מחפשת
    כי התיקונים לא יוצאים לי עדיין מושלמים…..

  • Moran Z

    פוסט מהמם! 🙂
    השאלה הגדולה (שאני לא בטוחה שיש עליה מענה אמיתי) היא איך יודעים עוד בשלב הקנייה בחנות, שתיקון יעזור וישנה את המראה פלאים.
    והשאלה היותר גדולה היא, איך לעזאזל מוצאים תופרת אמינה. איכשהו כל מי שנתקלתי בהן.. מעבר למכפלת (שגם בזה טעו לי פעם אחת…) לא הייתי נותנת להן לעשות כלום.
    באמת הגיע הזמן להחזיר את המקצוע הזה לחיים. מעניין אם זה יחזור מתישהו, בעידן שלנו שבו הכל נגיש, יש שפע בגדים ובמחירים זולים, הכל מגיע מסין וכו'…

    • zohar

      אלו באמת שתי שאלות קשות….
      מישהי שמיומנות בבגדים, גזרות ותפירה יכולה לדעת שתיקון יעזור וישנה את המראה. כלומר לי בתור סטייליסטית מאוד קל לדעת את זה ולכן לקוחות שלי תמיד יקבלו עידוד "לכי לתופרת" אם בגד יושב עליהן כמעט והן נורא אוהבות אותו.
      לגבי תופרת אמינה – לשאול בפורומים של אופנה 🙂

  • Mominit

    פוסט חשוב מאין כמוהו לדעתי…מה שכן כתבת פה שיש הרבה תופרות לא משהו – את צודקת.צריך באמת לבחור אחת שלפחות מבינה מה היא עושה ויודעת איך לתפור/לתקן…יש יותר מדי כאלה שמתהדרות בתואר " תופרת " אבל מסתבכות בפעולה פשוטה כמו להכניס את החוט בתוך המחט…וכן גם אני שמחה שיש לי את אמא שלי כתופרת מעולה!:-)

    • Mominit

      חחח כן אבל אני זוכרת שאמא שלי חיפשה תופרת שתעבוד לצידה כוווווולן הצהירו שהם מקצועיות כשבפועל הן הסתבכו בדברים הבסיסיים ביותר…אגב למה לעזאזל אמא שלך לא לוקחת כסף על תיקונים?!?אחלה כסף לדעתי…:-)

  • איריס וולסוביץ

    פוסט מאד חשוב לי יש תופרת פרטית וזאת כמובן אמא שלי תמיד שאני קונה בגדים והוא טיפה גדול אליי ישר מסדרת לי אותו, היה תקופה שהייתה תופרת לי בגדים במיוחד כל מה שאהבתי אצל גדעון אוברזון שעולה שם ביוקר ידעה מה לתפור לי, הייתה קונה בדים בנחלת בנימין ויאלה יש לי בגד היום אין לה סבלנות ומעדיפה להיות עם הנכדות.. אבל תיקונים לא משנה לי היא תמיד עושה.. חחח פוסט נהדר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *